Huvudmeny

Hugo Junkers

Hugo Junkers skrev flyghistoria med sina flygplan, framför allt J 1, F 13 och JU 52. Hans uppfinningar och prestationer banade väg för den civila luftfarten. De används än idag, i varje Airbus och Boeing som flyger högt ovanför våra huvuden. Självklart för tider med sig innovationer och början av 1900-talet var särskilt rikt på sådana. Men det var Hugo Junkers som genom sitt outtröttliga forskningsintresse och sin beslutsamhet att kämpa mot motståndet hos sina kollegor konsekvent förverkligade denna utveckling och, i motsats till den tidens uppfattning, fick metall att flyga. År 1910 patenterade han idén att förlägga ett flygplans stag, framdrivning och, om möjligt, last och passagerare i en ihålig kropp, vars form bidrog till att ge flygplanet lyftkraft. Den så kallade tjocka vingen tas för given idag och används över hela världen.

Hugo Junkers designade inte något av sina flygplan själv. Han visste hur man identifierar och främjar talanger och arbetar mot ett gemensamt mål. Därför är namnet på en designer som Hugo Junkers kunde ge i uppdrag och utmana att förverkliga hans vision alltid nära förknippat med varje Junkers-flygplan. På grund av denna inställning såg han också tidigt potentialen i Bauhaus, som inte längre såg forskning, konst och hantverk som skilda från varandra, och blev en av dess mest kända beskyddare vid den tiden.

Som ett resultat av hans forskning, för vilken han konstruerade en vindtunnel och byggde den på taket till sin första undervisningsanläggning, RWTH Aachen, skapades flygplan som också var visuellt banbrytande. Nuförtiden kan de verka klumpiga, men om man jämför dem med de "flygande lådorna" från förr blir revolutionen tydlig.

Junkers A50 - strömlinjeformad ren form

Junkers A50 Junior är ett enastående exempel på den strömlinjeformade formen hos ett Junkersflygplan. Designad rent som ett sportflygplan var viktminskningen särskilt viktig här. Detta ledde till den reducerade, smala flygkroppen, som fortfarande ser extremt estetisk ut idag.


Den perfekta, vackra formen på dess flygplan och det faktum att teknik som är över hundra år gammal fortfarande är giltig idag fortsätter att inspirera gång på gång. Två Hugo Junkers-modeller, byggda av Junkers Flugzeugwerke, är för närvarande tillbaka i luften, praktiskt taget trogna originalet. Motorerna har utvecklats och anpassats i enlighet med detta, och digitaliseringen har naturligtvis införlivats i instrumenteringen. Grundformen har dock knappast behövt ändras och piloterna kan nu flyga säkert och effektivt i ett legendariskt flygplan som kan kalla sig en tidlös klassiker.


Junkers tänker inte heller bara på gårdagen när det gäller klockor. Naturligtvis går utvecklingen av en bärbar klocka tillbaka till 1400-talet. Deras form har inte heller förändrats nämnvärt. Klockor spelar en viktig roll inom luftfarten av olika skäl. I likhet med nautiska instrument har de alltid varit en integrerad del av styr- och navigationsinstrumenten. Med våra analoga klockor vill vi ge dagens människor en accessoar för vardagen som påminner dem om mänsklighetens landvinningar, speglar deras egen stil och även gör den praktiska användningen till en ständig källa till glädje. Uppfinningarnas och flygets anda är djupt rotad i vårt DNA. Junkers klockor arbetar för närvarande med en mycket speciell materialinnovation i samarbete med flygplansfabrikerna. Vem säger att en innovation inte kan överföras från en disciplin till en annan, från det förflutna till nutiden?

Junkers A 50 specialutgåva

Specialutgåvan av Junkers A 50 har ett applicerat flygplan på urtavlan av korrugerad metall, vilket påminner dig om känslan av att flyga över berg och dalar i ett öppet sportplan varje gång du tittar på klockan. Eftersom den är utrustad med ett GMT-urverk kan en individuell andra tidszon ställas in.


Ta reda på mer